fbpx

nutritia-in-perioada-preconceptiei-1024x731
Nutriția și infertilitatea

Infertilitatea este, în prezent, una dintre cele mai importante probleme ale cuplurilor.

Stilul de viață modern, stresul, dar și obiceiurile alimentare nesănătoase, combinate cu factorii genetici, sociali, culturali, economici şi personali, interferează în acţiunea lor concomitentă asupra fertilităţii. Un status nutrițional optim preconcepțional poate crește șansele de concepție și poate asigura o sarcină fără probleme și un nou născut robust.

Cum influențează nutriția fertilitatea?
S-a demonstrat că un regim alimentar sănătos și echilibrat asigură toate substanțele nutriționale necesare atât unei femei, pentru a putea concepe și pentru a duce la bun sfârșit o sarcină, precum și unui bărbat pentru a spori calitatea și cantitatea spermei.

O nutriție inadecvată alterează mediul în care se dezvoltă ovulele și spermatozoizii și modifică nivelurile de hormoni implicați în reproducere.

Greutatea corporală și fertilitatea
Greutatea corporală joacă un rol important în momentul concepției, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Menținerea unei greutăți corporale normale este de o importanță crucială pentru succesul concepției. Este cunoscut faptul că obezitatea contribuie la apariția de tulburări de ovulație și de ciclu menstrual. Greutatea corporală pare să afecteze chiar și succesul în cazul reproducerii asistate.

Știați că?

Femeile cu obezitate de gradul 2 și 3 (obezitate morbidă), au cu 60% mai puține șanse de a concepe prin tehnici de reproducere asistată în comparație cu femeile care au o greutate corporală normală.

Prin urmare, o parte integrantă a tratamentului de infertilitate ar trebui să fie și atingerea unei greutăți corporale sănătoase.

Procentul de țesut adipos din corp are o importanță mai mare decât greutatea corporală în sine. Există, de exemplu, cazuri de femei cu greutate normală, dar cu un procentaj de grăsime în corp sub limitele admise, care prezintă tulburări de ciclu menstrual sau chiar amenoree.

Tulburările de alimentație, în special anorexia și bulimia nervoasă, afectează, de asemenea, fertilitatea. Acestea provoacă multe dezechilibre biochimice,  care afectează sistemul hormonal precum și maturizarea sexuală (menstruația la femei și erecția la bărbați). Prin urmare, este necesar ca înainte de a începe eforturile de a concepe, potențialii părinți să se adreseze unui specialist pentru a trata aceste afecțiuni.

S-a demonstrat că obezitatea afectează negativ și fertilitatea masculină, reducând atât calitatea cât și cantitatea spermei.

Conform studiilor actuale, ratele obezității sunt în creștere și problemele de sănătate și disfuncțiile pe care aceasta le provoacă se înmulțesc. De aceea, o dietă echilibrată este un factor foarte important pentru sănătatea generală, atât a bărbaților, cât și a femeilor.

Există studii care arată că suplimentele alimentare pot contribui la creșterea fertilității. Bineînțeles, este bine ca suplimentele alimentare să fie întotdeauna utilizate cu prudență și întotdeauna însoțite de o alimentație corectă și echilibrată.

Alegerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la îmbunătățirea fertilității. 

În cadrul programului Nutrition Link lucrăm împreună cu tine pentru a crea un plan de alimentație personalizat și realizabil, bazat pe biochimia specifică organismului tău.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare

Surse:

Jani R. Jensen, Elizabeth A. Stewart – Ghidul de fertilitate si conceptie, 2016, Ed. LYFESTYLE

http://www.healthyme.ro/a/articles/1868-nutritia-adecvata-pasaport-spre-fertilitate

http://www.wellborn.ro/recomandari-privind-nutritia-clinica-in-sarcina/