fbpx

nutritie-alaptare-Large-1024x724
Nutriția în perioada alăptării

O mamă care alăptează produce în jur de 650 – 750ml lapte pe zi, conținând 330mg de calciu/ litru. Acest lucru necesită un consum suplimentar de energie de minim 500 calorii pe zi. De aceea, o dietă echilibrată este la fel de importantă atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Calitatea laptelui este afectată doar în cazuri extreme de malnutriție sau de consumul excesiv al unui anumit aliment, însă cantitatea de lapte depinde foarte mult de alimentația mamei. Mâncarea ingerată de o mamă care alăptează îi îndeplinește nevoile nutriționale, care sunt mai mari în perioada postnatală, dar îi permite și să producă lapte.

Dacă nu te hrănești corespunzator, poți avea totuși un copil sănătos, dar va fi în detrimentul propriei stări de sănătate. Dacă sunt lipsuri nutriționale, corpul va face din producția de lapte prioritatea sa numarul 1, în timp ce nevoile mamei vor avea de suferit. Este exact ca în sarcină, când nevoile nutriționale ale fătului sunt primele satisfăcute, înaintea celor ale mamei. De fapt, bebelușul, care cântărește câteva kilograme, va primi în jur de 1000 calorii zilnic din laptele mamei!

Știați că?

Mama care alăptează are nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A, vitamina C si zinc, în timp ce necesarul de fier scade.

Atentie însă, suplimentele de vitamine și minerale nu pot înlocui o alimentație sănătoasă, ele fiind doar surse complementare. Acestea ar trebui folosite numai la indicația medicului pentru a te proteja de supradozare.

Recomandări nutriționale în timpul perioadei de alăptare:

  • Este necesară urmarea unei diete echilibrate, cu alimente variate și cu un conținut nutrițional cât mai ridicat
  • Pierderea în greutate după sarcină se va face gradat, într-o perioadă mai lungă de timp și nu urmând o dietă restrictivă
  • Este necesar să se includă în dietă cât mai multe alimente naturale și neprocesate
  • Se recomandă evitarea pe cat posibil a consumului de alimente ce conțin cantități crescute de aditivi alimentari, coloranti, conservanți sau pesticide
  • Este interzis consumul de acool în timpul alăptării, în timp ce cafeaua și alte produse ce conțin cofeină ar trebui consumate cu moderație
  • Se recomandă o hidratare adecvată (de evitat consumul băuturilor carbogazoase sau a băuturilor dulci, îmbuteliate, deoarece acestea conțin o cantitate foarte mare de zahăr)
  • De evitat produsele care conțin calorii goale provenite din grăsimi solide și zahar adăugat (ex. bomboane, deserturi, prăjeli, înghețată, ceai sau sucuri îndulcite, cereale cu zahăr, biscuiți, hot-dog, băuturi răcoritoare)

În cadrul programului Nutrition Link lucrăm împreună cu tine pentru a crea un plan de alimentație în timpul perioadei de alăptare individualizat și realizabil, bazat pe biochimia specifică organismului tău.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare

Surse:

https://www.mamica.ro/alimentatia-pe-perioada-alaptarii/

http://www.romedic.ro/alimentatia-mamei-in-timpul-alaptarii-0P435

https://www.breastfeeding.asn.au/

http://www.cpmc.org/services/pregnancy/information/breastfeeding-nutrition.html