fbpx

nutritie-diabet-Large-1024x683
Dieta în diabet

Diabetul zaharat (DZ) este un sindrom complex și heterogen indus de tulburarea genetică sau câștigată a secreției de insulină și/ sau rezistența la acțiunea ei periferică, caracterizat prin perturbarea metabolismului. Aceste perturbări duc în timp la lezarea, disfuncția și insuficiența mai multor organe, afectând calitatea vieții și speranța de sănătate și de viață. Majoritatea perturbărilor metabolice și a complicațiilor pot fi prevenite printr-un bun management al diabetului zaharat.

Pentru a preveni complicațiile și pentru menținerea unui stil de viață echilibrat, trebuie evidențiată importanța triadei – dieta, exercițiul fizic și medicația.

Este deja binecunoscut că peste 80% dintre pacienții cu DZ au probleme de greutate, în sensul supraponderării sau obezității.

Alimentația inadecvată, intens procesată, lipsită de nutrienți, alături de sedentarism, reprezintă factori importanți în apariția DZ, considerat, alături de alte afecțiuni severe, boala „confortului și a prosperității”.

Așadar, diabetul zaharat este o boală cronică, al cărei tratament se bazează  foarte mult pe modificarea stilului de viață, modificare care include  în primul rând terapia nutrițională.

Dacă ai diabet zaharat, o dietă sănătoasă este importantă nu doar pentru ca îți va menține glicemia în parametri normali, ci deoarece alimentația potrivită te poate ajuta să previi sau  întârzii instalarea unor complicații, precum:

  • Afectarea vaselor mici și ale nervilor din organism
  • Leziuni grave ale ochilor, rinichilor și picioarelor
  • Bolile de inimă

Regimul alimentar trebuie să conțină un raport optim și echilibrat de principii nutritive (proteine, lipide și glucide), vitamine și minerale.

Astfel, o dietă echilibrată trebuie să conțină: glucide 50-55%, proteine 15%, lipide sub 30%.

Știați că?

  • Aproape 1/3 din diabeticii de tip II nou descoperiți pot fi echilibrați inițial numai prin dietă.
  • Pentru a fi siguri că respectă regimul alimentar, diabeticul este obligat să cântărească zilnic alimentele care conțin glucide (ex. pâine, cartofi, orez, paste, etc.). Orice depășire a prescripției nutriționistului la alimentele din această categorie, duce la decompensarea diabeticului.

O dietă corect stabilită trebuie individualizată în funcție de greutatea pacientului și de afecțiunile asociate.

În cadrul programului Nutrition Link lucrăm împreună cu tine pentru a creea un plan de sănătate personalizat și realizabil, bazat pe biochimia specifică organismului tău.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare

Surse: