fbpx

nutritie-boli-renale-Large-1024x683
Dieta în bolile renale

În cazul afecțiunilor renale, rinichii nu sunt capabili să filtreze și să elimine din sânge produsele și fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla și a evita acumularea acestor substanțe, se recomandă evitarea anumitor produse alimentare care au tendința de a agrava această problemă.

Cele mai multe toxine sunt aduse în corp prin alimentație. Iar cu cât avem mai multe toxine în organism, cu atât rinichii vor fi mai solicitați.

Pentru a preveni și trata bolile de rinichi, adoptă o alimentație echilibrată, cu cât mai puține produse procesate, cu aditivi sau conservanți.

Știați că?

  • Se poate trăi normal cu un singur rinichi până la 100 de ani. Condiţia este ca în lungul vieții să te hidratezi corect și să reduci consumul de alimente, medicamente și alte substanțe toxice.

Conform unui studiu din SUA, persoanele cu afecțiuni renale cronice sunt sfătuire să devină vegetariene. Alimentația fără carne ajută la eliminarea excesului de fosfor din corp, previne complicațiile de natură renală și prelungește viața.

Pierderea rapidă în greutate (de peste 20 kg ) poate duce la căderea rinichiului (ptoza renală), fiind necesară intervenția chirurgicală.

Rinichiul în repaos consumă 8% din oxigenul adus în corp, datorită intensei sale vascularizări. Din acest motiv, în afecțiunile renale se recomandă evitarea fumatului și a consumului de alcool, deoarece acestea reduc cantitatea de oxigen din sânge.

Este foarte importantă asigurarea unei cantități suficiente de calorii. O dietă sănătoasă ajută la menținerea tensiunii arteriale normale, greutății corespunzătoare și unor niveluri serice normale de colesterol și glicemie, ceea ce este de ajutor în stoparea progresiei afecțiunii renale.

Suplimentarea anumitor vitamine și minerale poate fi utilă.

Fiecare persoană are propriile necesități, în funcție de greutatea corporală, înălțimea și funcția renală remanentă. Cele mai multe persoane trebuie să își limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide și proteine. Altele necesită limitarea consumului de potasiu, fosfor și calciu. Se recomandă consultarea unui medic nutriționist, care este specialistul în măsură să recomande dieta corectă în aceste cazuri.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare

Surse:

http://www.sfatulmedicului.ro/Afectiuni-ale-rinichilor/dieta-recomandata-in-cazul-afectiunilor-renale_601

https://www.nephrocare.ro/pacienti/dieta-dumneavoastra/nutritia-pentru-pacientii-cu-boala-renala-cronica-bcr.html