fbpx

nutritie-boli-hepatice-Large-1024x683
Dieta în bolile hepatice

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale funcții este de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult, ficatul are și un rol important în detoxifiere, curățarea sângelui de toxine, metale grele, virusuri, paraziți.

Deși ficatul are o capacitate de autoregenerare extraordinară, există și anumite limite. Atunci când este suprasolicitat, devine slăbit, iar funcțiile sale sunt perturbate. Orice exces, orice dezechilibru dăunează ficatului. Regimul de viață agitat, surmenajul și suprasolicitările fizice și intelectuale, lipsa odihnei, dieta precară, mâncatul ”pe fugă”, lipsa de mișcare, obezitatea și medicamentele în exces pot afecta ficatul.

Există persoane care necesită o atenție specială și un control minuțios hepatic:

  • consumatorii de alcool;
  • femeile care iau anticoncepționale;
  • bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză,
  • pacienții cu diabet zaharat;
  • pacienții obezi;
  • pacienții cu colesterol crescut;
  • persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanțe toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri).

Știați că?

  • Dacă vrei să-ți păstrezi ficatul sănătos, trebuie să eviți alimentele grase și să nu consumi mai mult de un pahar de vin pe zi.
  • Deși alcoolul este unul dintre factorii care dăunează metabolismului ficatului, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru ficat decât alcoolul.

De asemenea, grăsimile trans – cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs (pe eticheta produsului scrie „hidrogenat”, „trans” şi „parţial hidrogenat”) – pot favoriza apariția unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung.

Regimul alimentar nu vindecă boala de ficat (cu excepția hepatitei alcoolice), dar este important deoarece prin respectarea unui regim alimentar adecvat, se asigură buna funcționare a ficatului.

Dieta în bolile de ficat este diferențiată în funcție de boală și bolnav. Astfel, la persoanele diagnosticate cu ciroză regimul este mai restrictiv, în timp ce la hepatita cronică este mai lejer. De aceea, se recomandă consultarea unui medic nutriționist, care este specialistul în măsură să recomande dieta corectă în aceste cazuri.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare

Surse:

http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/dieta-pentru-un-ficat-sanatos-15565858/

https://hepato.ro/alimentatie-sanatoasa-fara-dulciuri-si-fara-alcool-in-boala-ficatului-gras/