dieta-fara-gluten-Large-1024x683
Nutriția în boala celiacă

Consecința predominantă a bolii celiace la pacienții netratați, este malnutriția, ca rezultat al malabsorbției intestinale. În plus, au fost identificate numeroase manifestări clinice extraintestinale. O evaluare precoce și corectă a statutului nutrițional poate fi pivotul în managementul clinic al pacienților cu boală celiacă, dar și în rândul celor cu sensibilitate la gluten non-celiacă.

De aceea este foarte importantă terapia de corectare a deficiențelor nutriționale.

Știați că?

  • Cele mai comune deficiențe implică vitamina D, calciu, fier, vitamina B9 si vitamina B12, vitamina K, fier, zinc, magneziu.
  • În până la 70% dintre cazuri, boala celiacă este asociată cu scăderea densității minerale osoase.

Având în vedere complexitatea, strictețea și importanța dietei fără gluten pentru persoanele cu boala celiacă, dar și pentru cele cu sensibilitate la gluten non-celiacă, există numeroase studii care evidențiază aspecte ce trebuie corectate prin învățare și educare:

  • Adoptarea unei diete stricte fără gluten este dificilă pentru multe persoane, dieta implicând restricții considerabile în alegerea alimentelor.
  • Pacienții cu boala celiacă care urmează o dietă strictă fără gluten au un aport energetic mai scăzut decât cei care urmează dieta cu mai puțină rigurozitate.
  • Pacienții aflați pe dietă fără gluten consumă o cantitate mică de carbohidrați și o cantitate mai mare de grăsimi decât populația de control.
  • Alimentele fără gluten în comparație cu cele similare care conțin gluten, au o cantitate mai mare de grăsimi, calorii, sodiu și zahăr și cantități mai mici de fibre, vitamine și minerale.
  • O dietă fără gluten are un conținut scăzut de fibre. Orice deficiențe alimentare, cum ar fi fierul, acidul folic, calciul și (foarte rar) vitamina B12 trebuie corectate. Nu recomandăm suplimentele alimentare fără prescripția medicului sau nutriționistului!

Este necesară consilierea unui nutriționist care să cunoască particularitățile bolii celiace/ dieta fără gluten, în vederea:

  • evaluării statutului nutrițional (carențe de micro și macronutrienți);
  • evaluării riscului potențial de complicații asociate;
  • analizei aprofundate în ceea ce privește calitatea dietei și alegerile alimentare pe termen mediu (jurnal de produse alimentare, frecvență consum, etc);
  • evaluării gradului de aderență la dieta fără gluten.

Trebuie menționat faptul că evaluarea inițială ține cont de următoarele: situația psihosocială, abilitatea de a învăța și statutul socio-economic creându-se astfel o dietă fără gluten personalizată.

Pentru un consult nutrițional de specialitate, programează-te acum!
Programare